CFD trading: wat is dat precies?

Uitleg, voor- & nadelen en de gevaren

CFD trading

Hier lees je over CFD en CFD trading, oftewel handelen met Contract for Differences. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen en gevaren? In dit artikel proberen we je de basis van het traden met CFD’s uit te leggen zodat jij zelf kunt bepalen of het iets voor jou is!

Wat is een CFD?

Een Contract for Differences (CFD) is een regeling in de financiële derivaten handel waarbij de verschillen in de afwikkelingsprijs tussen de open en gesloten handelstransacties worden uitbetaald. In begrijpelijke woorden kun je CFD’s zien als een contracten dat door handelaren worden gebruikt om prijsweddenschappen af te sluiten over de vraag of de prijs van de onderliggende waarde zal stijgen of dalen. 

Je kunt een CFD aangaan voor verschillende assets. Zo kun je een contract for differences afsluiten voor bijvoorbeeld cryptocurrency, aandelen, ETF’s, forex of grondstoffen. Bij CFD’s is er geen sprake van levering van fysieke goederen of effecten. In feite koop je dus niet het aandeel, de cryptomunt, de valuta of de grondstof. Je speculeert alleen over de prijs van de achterliggende asset.

 

Wat is CFD trading?

Met CFD’s kunnen beleggers speculeren in de prijsbewegingen van effecten en derivaten. Derivaten zijn financiële beleggingen die zijn afgeleid van een onderliggende waarde. CFD-handelaren kunnen inzetten op een prijsstijging of -daling. Beleggers die een opwaartse beweging van de prijs verwachten, kopen of gaan ‘long’ op een CFD, terwijl degenen die een daling verwachten een ‘short’ positie openen. 

Als de koper van de CFD vervolgens de prijs van het achterliggende aandeel/crypto/valuta ziet stijgen in zijn of haar voordeel, kan deze de positie verkopen. Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs is de winst of het verlies van de transactie. De handel in CFD’s gebeurt meestal op korte termijn.

Contracts for differences zijn producten met hefboomwerking, dit betekent dat er slechts een klein percentage van de volledige waarde van de transactie hoeft worden gestort om een positie te openen. Je handelt dus altijd met leverage wanneer je in CFD’s stapt. Hierdoor kun je jouw gehele inleg verliezen. 

CFD’s worden niet op beurzen maar over-the-counter (OTC) verhandeld. Dit houdt ook wel in dat de broker vraag en aanbod organiseert en de prijzen van CFD’s overeenkomstig vaststelt. De CFD is namelijk een verhandelbaar contract tussen jou en de broker.

etoro cfd

CFD brokers

Er zijn verschillende CFD brokers actief waar jij Contracts For Differences kunt afsluiten. Enkele bekende CFD brokers zijn:

CFD’s vs. Future Contracts

Futures-contracten zijn contracten met de verplichting om een bepaalde activa te (ver)kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs met een toekomstige vervaldatum. Het kan bij futures contracten dus echt gaan om de fysieke levering van een bepaald product. Daarnaast is er altijd een bepaalde afloopdatum van het contract waarop het fysieke product zou moeten worden.

Alhoewel handelaren met CFD’s kunnen handelen in de prijsbewegingen van futures, zijn het zelf geen futures contracten. CFD’s hebben namelijk geen vervaldatum met vooraf vastgestelde prijzen, zoals futures contracts dat wel hebben. CFD’s worden verhandeld zoals andere effecten en er is nooit sprake van fysieke levering van producten.

CFD vs. Optie traden

Bij een CFD ga je een contract aan voor de speculatie van de prijsverandering van een asset vanaf het moment dat je de positie opent tot het moment dat je deze sluit. Met een optie koop je het recht (maar niet de verplichting) om een asset te verhandelen tegen een vaste prijs. Je hebt met opties dus de mogelijkheid om een calloptie uit te oefenen om de onderliggende waarde te verwerven. CFD’s geven je niet de mogelijkheid om de onderliggende waarde te bezitten.

Daarnaast worden CFD’s voor andere handelsstrategieën gebruikt dan opties. CFD’s zijn namelijk geschikt voor meerdere handelsstijlen zoals scalping, day-trading of swing-trading. Opties daarentegen zijn in principe het best geschikt voor swing trading.

Een ander verschil is de prijsstelling die verschillend berekend wordt. Bij CFD’s weerspiegelt de CFD prijs in het contract dezelfde prijs als de onderliggende waarde. Bij de prijsstelling van opties ligt dit iets complexer. Hier worden ook de theoretische prijzen met behulp van wiskundige modellen in rekening genomen.

Ook zit er een verschil in transactiekosten. Bij CFD’s betaal je meerdere soorten transactiekosten waarbij je bij opties alleen makelaarscommissie betaald. Mocht je uiteindelijk de call optie uitvoeren dan betaal je wel extra transactiekosten.

Tot slot worden CFD’s altijd OTC verhandeld, opties kunnen echter ook op centrale beurzen worden verhandeld. 

Wat zijn de kosten van het handelen met CFD’s?

 1. Spreadkosten: Bij de handel in CFD’s moet je altijd de spread betalen, dat is het verschil tussen de bied- en laatrijs. Hoe meer er in de CFD wordt gehandeld en hoe lager de volatiliteit van de onderliggende waarde van de CFD hoe lager de spreadkosten.
 2. Holdingskosten: Elke handelsdag sluit met het einde van de New Yorkse handelsdag. Sommige brokers brengen kosten in rekening als je nog posities hebt openstaan op jouw rekening. Deze holdingkosten kunnen ook positief zijn. Dit ligt aan verschillende factoren en variabelen zoals bijvoorbeeld het aantal gehouden eenheden, de openingsprijs van de transactie, de holdingkoers en de wisselkoers van de broker.
 3. Kosten voor marktgegevens: Al wil jij professioneel in CFD’s handelen dan zul je vaak abonnementskosten moeten betalen voor bepaalde koersgegevens of analyse tools.
 4. Conversiekosten: Sommige CFD’s koop je in dollars terwijl je bijvoorbeeld euro’s op je account hebt staan. Houdt er rekening mee dat jouw broker kosten in rekening kan breng voor het converteren van euro’s naar dollars of andersom
CFD costs
Credits: eToro

Belangrijke termen van CFD’s

 • Margin: het bedrag dat jij inlegt om te traden. Dit bedrag kun je volledig kwijt raken bij liquidatie. Margins worden gewoonlijk uitgedrukt als een percentage van de waarde van de positie.
 • Margin call: De waarde van de onderliggende asset van jouw CFD is gedaald onder de toegestane margin waarde. De broker vraagt in een margin call om extra geld bij te storten zodat zij niet genoodzaakt zijn om je te liquideren. Doe je dit niet en je positie daalt nog verder dan wordt je geliquideerd.
 • Liquidatie: Jouw onderpand (margin) is niet meer genoeg waard om je volledige investering te ondersteunen. Je wordt geliquideerd en je bent je volledige investering kwijt.
 • Stop-loss: om het risicokapitaal te beperken kan je stop-losses bepalen en toepassen. Dit zijn de door jou aangegeven prijsniveaus waarop een positie automatisch wordt verkocht om de verliezen te beperken.
 • Guaranteed stop loss: Wanneer je een gewone stop-loss instelt, kan het zo zijn dat de stop loss niet op het precies aangegeven prijsniveau wordt verkocht. Dit komt voor bij bijvoorbeeld hevige volatiliteit. Met een guaranteed stop loss (GSL) zal de broker jouw transactie altijd sluiten tegen de exacte prijs die je hebt opgegeven. Dit kan je behoorlijk wat geld schelen als de koers door jouw stop-loss heen schiet. Je betaald wel meer transactiekosten voor het gebruik van een guaranteed stop loss.

De voordelen van CFD’s

 1. CFD’s biedt je de voordelen van het bezitten van een asset zonder het daadwerkelijk te bezitten of fysiek te moeten leveren. Een contract kan bijvoorbeeld op elk moment worden afgesloten aangezien er geen eigendom is van de onderliggende waarde.
 2. CFD’s worden op marge verhandeld, waardoor je met hefboomwerking kunt traden. 
 3. De CFD-markt is doorgaans minder gereglementeerd dan de standaardbeurzen. Zo kun je tegen lagere eisen of en met minder geld al in CFD’s handelen. Dit is tevens een gevaar!
 4. Als je CFD’s hebt op aandelen kan je als CFD-bezitter ook dividenden ontvangen.
 5. Je aansluiten bij een CFD-broker kan ervoor zorgen dat je wereldwijd gemakkelijk verschillende volatiele assets kunt verhandelen op alle markten vanuit één platform.
CFD advantages
Credits: eToro

De nadelen van CFD’s

 1. Je betaalt altijd relatief veel spreadkosten bij CFD’s. Zeker als de prijs erg fluctueert. De spread is het verschil tussen de bied- en laatprijs.
 2. Zoals al eerder werd genoemd is de CFD-sector niet sterk gereguleerd. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Verhandel CFD’s dan ook altijd bij een betrouwbare broker met een hoge reputatie en financiële status.
 3. Als je met leverage trade kun je jouw gehele inleg verliezen. Mocht dit gebeuren krijg je eerst een margin call van de broker om meer geld bij te storten.

CFD Trading voorbeelden

Dit artikel wordt afgesloten met een CFD rekenvoorbeeld, waarin je zelf kunt bepalen over het handelen in CFD’s in de praktijk iets voor jou is.

CFD verkopen met winst

Een belegger wil een CFD kopen van een olie ETF. De broker vraagt een aanbetaling van 5% voor de transactie van een OIL ETF.

De belegger koopt 100 aandelen van de OIL ETF voor €100 per aandeel voor een positie van €10.000 waarvan aanvankelijk slechts 5% oftwel €500 aan de broker wordt betaald.

Drie maanden later wordt de OIL ETF verhandeld tegen €150 per aandeel. De belegger kan de positie nu verlaten met een winst van €50 per aandeel of €5.000 in totaal.

Als de handelaar besluit de CFD positie te verkopen wordt de CFD afgewikkeld. Hiermee wordt bedoeld dat de initiële positie van €10.000 en de slotpositie van €15.000 (€150 * 100 aandelen) worden gesaldeerd, en de winst van €5.000 wordt bijgeschreven op de rekening van de belegger.

Je hebt nu dus een winst van €5.000 met een inleg van €500 nadat de koers met 50% is gestegen.

CFD verkopen met verlies

In dit voorbeeld nemen we aan dat de onderliggende ETF niet stijgt maar daalt. 

Stel dat drie maanden later de OIL ETF wordt verhandeld tegen €96 per aandeel. De belegger kan de positie nu verlaten met een verlies van €4 per aandeel of €400 in totaal.

Als de handelaar besluit de CFD positie te verkopen wordt de CFD afgewikkeld. Hiermee wordt bedoeld dat de initiële positie van €10.000 en de slotpositie van €9.600 (€96* 100 aandelen) worden gesaldeerd, en het verlies van €400 wordt afgeschreven van de rekening van de belegger.

In bovenstaand rekenvoorbeeld kun je zien dat een daling van 5% van de Oil ETF er al voor zorgt dat je positie wordt geliquideerd. Je verkoopt je positie in dit voorbeeld uiteindelijk met een verlies van €400 na een daling van slechts 4% met een inleg van €500. De hefboom was namelijk 1:20.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen hangen er de nodige risico’s aan het traden met CFD’s. Hefboomwerking zorgt ervoor dat je in korte termijn veel geld kunt winnen en verliezen. Met dit artikel hopen wij jou inzicht te hebben gegeven in de werking van het traden met CFD’s. CFD’s kun je verhandelen op verschillende markten. Van forex en aandelen tot crypto en grondstoffen.

Houd er rekening mee dat meer dan driekwart van de particuliere beleggers geld verliest door het handelen met CFD’s. Je moet overwegen of je het kunt veroorloven om hoge risico’s te nemen en jouw geld te verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
Scroll naar boven