Crypto Futures trading
Uitleg, voor- & nadelen

Hier lees je over crypto futures trading. Wat is het, hoe werkt het en wanneer moet je hier nu wel of niet gebruik van maken? In dit artikel proberen we je de basis van het traden met crypto futures uit te leggen zodat jij zelf kunt bepalen of het iets voor jou is!
Inhoudsopgave
Wat is een crypto future contract?
Een crypto future contract geeft jou de mogelijkheid om te speculeren op de prijs van cryptocurrencies, zonder ze daadwerkelijk te bezitten. In feite wed je eigenlijk op de toekomstige prijs van een cryptomunt. Alhoewel je op meerdere cryptomunten future contracten kunt aangaan, zijn Bitcoin-futures momenteel het populairste type crypto future contract. Een crypto future contract is een derivaat en op de meeste exchanges kun je futures trading dan ook vinden onder het kopje ‘derivatives’.
Future contracten hebben als belangrijk kenmerk dat de koper op een vooraf bepaalde datum tegen een vooraf bepaalde prijs de activa moet kopen of verkopen. Future contracts hebben dus in theorie altijd een vervaldatum.
Toch is er in de crypto wereld een subcategorie cryptocurrency futures die ‘perpetual futures‘ worden genoemd. Dit staat ook wel voor eeuwigdurende future contracten. Deze contracten hebben dus geen vervaldatum. Ze werken precies hetzelfde als traditionele futures, maar hebben nu dus geen expiratiedatum en afwikkeling. Dit type crypto futures is erg populair en de standaard geworden op vele exchanges. De crypto futures prijs volgt de spotprijs van de onderliggende cryptomunt.
Welke type crypto future contracts zijn er?
Zoals er net al werd gezegd zijn crypto perpetual futures erg populaire trading instrumenten op het gebied van crypto. Toch zijn er ook nog traditionele futures contracten te verhandelen in de crypto wereld.
- Standaard crypto future contracts: Standaard crypto futures contracten worden veel verhandelt op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Hier vind de gereglementeerde bitcoin futures handel door professionele beleggers en instituten plaats. Deze contracten hebben verschillende vervaldata, zoals te zien is in de Bitcoin Futures kalender. Alle contracten worden op de vervaldag afgewikkeld in Amerikaanse dollars. Er worden dus geen echte bitcoins geleverd. Niet alleen de CME biedt standaard crypto futures contracten aan, sommige exchanges doen dit ook. Ze worden vaak iedere drie maanden afgewikkeld en zijn dus ideaal voor swing traders.
- Crypto futures met daadwerkelijk levering: Er zijn ook crypto futures contracten waarbij je op de expiratie datum de daadwerkelijke hoeveel bitcoin of ethereum geleverd krijgt op je wallet adres voor de vooraf afgesproken prijs. Zulke contracten komt echter (nog) niet vaak voor.
- Crypto perpetual futures contracts: Dit zijn standaard futures contracten maar dan nu met een eeuwigdurende vervaldatum. De contracten verlopen daarom niet. Het verschil tussen de prijs van het perpetual contract en de onderliggende spotprijs bepaalt wie betaalt en wie wordt betaald.
Hieronder vind je een video uitleg over future contracts van Bybit
Kenmerken van een crypto future contract
Er zijn een aantal belangrijke componenten om in de gaten te houden wanneer je een crypto future contract aangaat.
- Afloopdatum: Bekijk eerst met wat voor contract je te maken hebt. Heb jij niet te maken met perpetual futures contract dan heb jij dus te maken met een bepaalde afloopdatum van het contract. Op deze datum moet het future contract worden afgewikkeld. Met andere woorden, de ene partij moet kopen en de andere moet verkopen tegen de vooraf overeengekomen prijs. Je kunt er wel voor kiezen om het gehele contract vóór de afwikkelingsdatum door te verkopen aan een andere handelaar.
- Hefboomwerking: Future contracts staan bekend om de mogelijkheid van hefboomwerking. Je kunt hiermee je potentiële winst vergroten. Maar let op, ook je verlies wordt hiermee vermenigvuldigd met het hefboom getal dat je zelf kunt kiezen.
- Short of long: Omdat je een prijsweddenschap aangaat kun je er ook voor kiezen om te speculeren dat de prijs van bitcoin of een altcoin gaat dalen (short gaan). Dit is onmogelijk bij een gewone crypto spot trade.
- Eenheden per contract: Je koopt altijd een aantal eenheden per contract. Dit bepaalt hoeveel elk contract waard is van de onderliggende waarde en varieert van platform tot platform. Waar bijvoorbeeld één bitcoin-futurescontract op de CME gelijk is aan 5 bitcoins. Is dit op een andere exchange weer heel anders. Kijk altijd naar het omgerekende bedrag in euro’s of dollars als je een future contract aangaat.

De voordelen van crypto futures
Het traden van crypto futures contracten heeft 4 belangrijke voordelen:
- Het belangrijkste voordeel van crypto futures contracten is dat je grote bedragen kunt verhandelen met een relatief kleine investering om snel te profiteren van kleine koersbewegingen.
- Dankzij future contracten kun je gemakkelijk short gaan op posities zodat jij ook winstgevend bent als de koers van het onderliggende activa daalt.
- Future contracten kunnen bijdragen aan jouw investeringsstrategie om risico’s te hedgen. Zo kun jij futures inzetten naast jouw spothandel strategie om je te beschermen tegen heftige koersreacties op korte termijn.
- De handel in crypto futures wordt vaak vastgelegd in ‘perpetual contracts’, wat betekent dat dit eeuwigdurende contracten zijn zonder vervaldatum! Dit is anders dan futures contracten in andere markten.
De nadelen van crypto futures
De handel in futures gaat echter gepaard met hoge risico’s en is niet geschikt voor beginnende beleggers. De 3 belangrijkste hebben wij hieronder opgesomd:
- Door de hefboomwerking kun je in korte tijd veel geld verliezen. Vermijd als beginner daarom altijd een hoog hefboom getal. Beginnen met hefbomen van 2x of 3x is prima.
- Er is voldoende liquiditeit en handelsvolume in future contracts nodig om spreadkosten tegen te gaan. Dit betekent dat er genoeg animo moet zijn van anderen om jouw crypto future contract te kunnen verkopen. Dit is soms lastig bij kleinere cryptomunten. Om dit tegen te gaan raden wij aan om alleen te handelen in bitcoin en ethereum futures contracten en niet in cryptomunten met een lagere marketcap.
- Tot slot is er de kans op liquidatie. Mocht de koers namelijk onder de toegestane marge schieten dan wordt je geliquideerd en ben jouw gehele inleg kwijt.
Beginnen met crypto future trading
Het traden van crypto futures is niet heel anders dan het spot traden van crypto. Wel moet je erop letten dat je met een hefboom kunt traden en dus snel veel geld kunt verliezen als je niet weet waar je mee bezig bent. Volg onderstaande stappen op om goed voorbereid te beginnen aan crypto futures trading:
- Voordat je überhaupt account aanmaakt bij een exchange of broker is het goed om je huiswerk te doen. Besteed tijd aan het leren handelen in futures, het vinden van de juiste instappunten en het monitoren van je open posities. Future trading moet je niet zien als hobby maar als serieuze bezigheid.
- Open een rekening bij een broker of exchange die crypto future trading ondersteunt en een hoge reputatie heeft als het gaat om veiligheid.
- Verifieer je identiteit. Vaak worden er ook nog wat vragen gesteld over jouw kennis en ervaring als belegger voordat je met crypto futures trading kunt beginnen.
- Bij sommige crypto exchanges en brokers kun je vaak starten met een demo account of ‘paper trading’. Dit is erg waardevol om jou inzicht te geven in het traden met crypto futures en de hefboomwerking. Stort pas geld op je account zodra je zelf zeker weet dat je klaar bent voor het echte werk.
- Stort euro’s dollars, bitcoins, stable coins of altcoins op je account om te beginnen. Doe dit alleen met geld wat je echt kunt missen voor de langere termijn!
- Bij het handelen in perpetual future contracts is het belangrijk om je positie marge te controleren. Dit houdt in dat je de koers van jouw onderliggende cryptomunt niet boven of onder een bepaald prijsniveau mag komen. Doet die dat wel dan kun je geliquideerd worden en ben je jouw gehele inleg kwijt. Stap daarom op tijd uit en doe aan risico management!
Waar kun je het beste crypto futures traden?
Je kunt op meerdere exchanges handelen met derivaten zoals crypto futures. Populaire crypto futures trading platforms zijn Bybit en OKX. Dit komt door de lage futures trading fees, het geavanceerde trading dashboard en de uitgebreide mogelijkheden.
Zo kun je bij Bybit bijvoorbeeld Bitcoin met een leverage tot 125x traden. Bovendien zijn de transactiekosten erg laag. De kosten starten bij slechts 0,01% per trade. Dit percentage wordt nog lager wanneer je een handelsvolume hebt van meer dan 10M per maand.
Bij OKX gaat de hefboomwerking ook tot 125x. De maker fee is 0,02% maar de taker fee is met 0,05% uitzonderlijk laag. Deze kun je nog verder verlagen door veel te handelen of OKB (de native token van OKX) vast te houden op de OKX exchange. Je kunt dan zelfs geld toekrijgen!

Cross vs. Isolated Margin
Bij Cross Margin wordt je volledige rekeningsaldo gebruikt als margin voor alle open posities. Je hebt hierdoor minder controle op je totale risico kapitaal maar wordt wel minder snel geliquideerd bij een heftige koersreactie. Cross margin houdt dus in dat jouw marge wordt gemanaged door het platform zelf met als onderpand jouw gehele kapitaal. Je kunt wel jouw kapitaal beschermen door stop-losses in te stellen.
Het nadeel van Cross Margin traden is dat het automatisch extra middelen uit jouw totale beschikbare marge pakt om liquidatie te voorkomen. Dit zou jouw ongerealiseerde verliezen kunnen vergroten. Bij Isolated margin voorkom je dit en wijs je de margin specifiek toe aan een positie. Het voordeel hiervan is dat je jouw risico kapitaal precies kunt bepalen. Het nadeel hiervan is dat je sneller geliquideerd wordt.
Voorbeeld: een $100 isolated margin order met 50x leverage heeft het potentieel om 100% winst te als de koers met slechts 2% beweegt. Een beweging van 2% in de tegenovergestelde richting zou echter resulteren in liquidatie. Met cross margin zou deze liquidatie niet zo snel plaats vinden.

Inverse Futures Contract
Inverse Futures Contracten werken precies hetzelfde als standaard crypto futures met één duidelijk verschil. Ze worden namelijk afgewikkeld in het onderliggende cryptocurrency derivaat. Je krijgt je winsten dan uitbetaald in het onderliggende derivaat en niet in US dollars wat normale gesproken geldt voor crypto futures contracts.
Als jij bijvoorbeeld een inverse futures contract BTC/USD aangaat, zul jij genoeg marge aan bitcoin moeten hebben op jouw account. Dit dient namelijk als onderpand. Bij een verlies zul je (een deel van) jouw bitcoin kwijt raken. Bij een winstgevende trade zul je meer bitcoin vergaren op jouw trading account.
Leveraged tokens
Mocht je bang zijn voor een eventuele liquidatie van je positie maar wil je toch met leverage traden dan bieden ‘Leveraged tokens’ een oplossing. Met leveraged tokens kun je long of short gaan zonder dat je je bezig hoeft te houden met onderpand of marge. Om deze reden kun je ook niet geliquideerd worden.
Leveraged tokens worden verhandelt op de spotmarkt en deze werken dus volgens dezelfde principes als een normale spot trade tokens. De prijs wordt aangepast met het future leverage contract van de onderliggende token. Leveraged tokens hebben vaak namen als “BTC3L” of “BTC2S“. Dit staat voor “een Bitcoin long positie met een hefboom van 3x” en “een Bitcoin short positie met een hefboom van 2x”.
Leveraged tokens zijn bedoeld voor kleine hefboom posities zoals 2x of 3x. Leveraged tokens van 5x of hoger hebben wij nog nooit gezien.
Conclusie
Hopelijk ben je iets wijzer geworden op het gebied van traden met crypto futures contracts. Let erop dat het handelen met hefboomwerking de nodige risico’s teweeg brengt. Een belangrijk feit is dat de handel in crypto futures vaak gebeurt in “perpetual contracts”. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over een bepaalde vervaldatum van het contract. Het contract is namelijk eeuwigdurend en je kunt hem daarom gemakkelijk doorverkopen aan anderen. Dit doe je eenvoudig op jouw favoriete derivatives exchange.
Mocht jij nog een bijdrage willen leveren dan kan dit in de reacties hieronder!