Crypto Options trading

Uitleg, voor- & nadelen

crypto options

Hier lees je over het traden van crypto-opties. Wat is het, hoe werkt het en waar kun je dit het beste doen? In dit artikel proberen we je alle ins en outs van het crypto option trading uit te leggen zodat jij er zelf mee aan de slag kunt.

Wat zijn crypto opties?

Zoals je misschien al weet zijn optiecontracten derivaten die kopers het recht (maar niet de verplichting) geven om op een bepaald moment in de toekomst een asset te kopen of te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Een crypto optie is dus een contract dat je de mogelijkheid geeft om bitcoin of een altcoin te (ver)kopen op een bepaald tijdstip tegen een vooraf bepaalde prijs.

We maken onderscheid tussen een aantal verschillende soorten opties. Zo zijn er Europese opties. Deze opties worden pas uitgeoefend op de expiratiedatum. Opties die je vóór de expiratiedatum kunt uitoefenen, worden Amerikaanse opties genoemd. Bovendien worden opties die je het recht geven om te kopen “calls” genoemd en opties die je het recht geven om te verkopen worden “puts” genoemd. 

Opties kunnen worden afgewikkeld in cryptocurrency of fiatvaluta. Ze worden door een optieverkoper verhandeld als call en put opties. Elk heeft een vervaldatum en een uitoefenprijs. De optiemarkt is een van de snelst groeiende sectoren in de crypto-industrie. Het volume van verhandelde Bitcoin-opties is anno 2024 groter dan 10 miljard per maand!

Wat is crypto option trading?

Het verhandelen van crypto opties doe je op een crypto exchange. Niet elke exchange maakt het handelen in crypto opties mogelijk. Een betrouwbaar crypto platform die dit wel doet is Bybit. Crypto optie tradingplatformen geven handelaren de mogelijkheid om call en put contracten te kopen en te verkopen met cryptocurrency als onderliggende waarde. Door handelaren wordt dit veelal gebruik als hedging- en hefboominstrument.

Het belangrijkste voordeel van het kopen van crypto-opties, in tegenstelling tot andere soorten derivaten zoals futures, is dat je geen verplichting hebt om het contract uit te oefenen. Het risico voor het kopen van crypto opties is beperkt tot de prijs die is betaald voor de premie. Al doet de markt toch wat anders dan je had verwacht dan hoef jij je geen zorgen te maken over het lijden van verliezen die groter zijn dan de premie die je hebt betaald.

Hoe ziet een crypto optie contract eruit?

Crypto optiecontracten vind je vaak onder het kopje derivatives trading. Vervolgens kun je alle crypto optiecontract zien die te verhandelen zijn. 

Een crypto optiecontract bestaat altijd uit 4 onderdelen:

 1. De afkorting van de onderliggende cryptomunt, voor bitcoin is dit bijvoorbeeld BTC.
 2. De datum van de expiratie, ook wel de vervaldatum genoemd. Dit wordt aangegeven met een specifieke datum gespecificeerd in dag, maand en jaar. Bijvoorbeeld 31MAR24 voor een crypto optie die afloopt op 31 maart 2024.
 3. De afgesproken prijs van de onderliggende crypto waarvoor je hem op moment van aflopen kunt (ver)kopen.
 4. Het laatste onderdeel van de rebus geeft aan of het om een put of call optie gaat. Aangegeven met een P of C.

Een BTC-31MAR24-21000-P optie is dus een Bitcoin put optie die de houder het recht, maar niet de verplichting geeft om de betreffende onderliggende asset te verkopen tegen $21000 op 31 maart 2024.

BTC put optie contract
Voorbeeld van een bitcoin optie contract

Hoe handel je in crypto options?

Als je besloten hebt dat het traden van crypto opties wat voor jou is dan helpen we je graag op weg. Hieronder zie je hoe je in crypto opties handelt in 5 stappen:

1. Kies een geschikt crypto optie handelsplatform. Bybit is een van de meest betrouwbare crypto opties handelsplatformen die wij ook gebruiken. Het aanmaken van een Bybit-account gaat gemakkelijk. Om je eerste transactie te doen zul je wel jezelf moeten verifiëren met je ID. Dit is gebruikelijk bij de handel in crypto via exchanges.

Meld je aan met deze link bij Bybit en start direct met een welkomstbonus!

2. Als je het juiste crypto optie trading platform hebt gevonden kun je er crypto op storten. Vaak gebeurt het handelen in optiecontracten met stable coins zoals USDC of USDT. Nu je tegoed op je account hebt kun je navigeren naar crypto optie trading. Bij Bybit en andere crypto optie platformen kun je dit vinden onder (crypto) derivatives.

3. Nu zie je alle beschikbare crypto optiecontracten staan. Je kunt kiezen uit de populaire BTC opties of voor Ethereum opties of optiecontracten voor altcoins. Je ziet hier onder andere de uitoefenprijs (strike price) en de vervaldatum van optiecontracten. Selecteer er een die jij wilt verhandelen.

4. Nu gaat er een nieuw tabje open met extra informatie. Dit wordt ook wel de “Orderzone” genoemd. Ook zie je hier het IV percentage staan. Hier kun je jouw put of call contract daadwerkelijk aanschaffen. Bepaal het aantal contracten dat je wilt kopen en koop deze door middel van een market of limit order.

5. De prijs van het crypto optie contract verandert voortdurend. Je kunt ervoor kiezen om het contract door te verkopen voor de expiratie datum om je winst eerder te realiseren dan dat het contract afloopt.

Hoe kies je het beste crypto optie handelsplatform?

Het kiezen van het juiste platform voor de handel in crypto-opties is van cruciaal belang om winstgevend te zijn in het verhandelen van opties. Bij het selecteren van de beste exchange voor crypto-opties zijn er verschillende factoren om te overwegen. Het gaat hier om meer dan alleen kwaliteit van klantenservice en gebruiksgemak. Het gaat ook om het beperken van je risico’s.

 1. Reputatie: Het is erg belangrijk om de reputatie van het platform te checken. Hiermee voorkom je dat jouw geld kwijt raakt aan faillissementen, oplichters of cybercriminelen. Onderaan dit kopje zullen we onze top 3 exchanges voor crypto-opties met je delen. Het checken van de reputatie betekent het lezen van gebruikersbeoordelingen en het bestuderen van de structuur en opbouw van de exchange. Vind uit hoe de exchange geld maakt, waar ze jouw geld bewaren en hoe lang ze al bestaan. Daarnaast is het ook een goed idee om de liquiditeit van de exchange te controleren. Zo kun je inschatten of er een laag risico is op een faillissement van de exchange. Een faillissement kan als gevolg hebben dat jij jouw geld en crypto op de exchange kwijt bent.
 2. Aangeboden opties: Check of jouw de te verhandelen crypto munten worden aangeboden in optiecontracten op de exchange. Elke exchange of broker biedt wel bitcoin aan, maar misschien heb je wel andere eisen. Bovendien kun je dan gelijk checken tot hoeveel leverage de hefboom constructies gaan. Daarnaast kun je controleren hoe de opties zijn opgebouwd en hoe deze worden gefinancierd. Bij de een worden de crypto opties in USDT afgewikkeld en bij een ander platform juist weer in USDC of USD.
 3. Handelsvergoedingen: Houd er rekening mee dat je een klein percentage aan transactiekosten betaalt, bovenop de premie die je betaalt. De laagste transactiekosten per optiecontract vonden we bij Bybit, en dit is slechts 0,012%.
 4. Klantenservice: Het is altijd fijn om een platform te handelen waarvan je weet dat de klantenservice goed is. Zo kun je direct geholpen worden bij eventuele problemen. Dit is voor iedereen belangrijk, of je nu een beginner bent of een ervaren trader die dagelijks handelt. De beste crypto optie platforms zullen 24/7 support aanbieden via e-mail, live chat of telefoon. Check ook of er een actief forum of community aanwezig is rondom het handelsplatform.
 5. Features: Vooral voor de ervaren optie traders is dit van belang. Deze werken namelijk vaak met software en tools die geïntegreerd moeten worden in het platform. Denk bijvoorbeeld aan een trading bot of algoritme.

Beste Crypto Options Trading platforms

De top 3 crypto options exchanges hebben we voor jou alvast op een rijtje gezet. Rekening houdend met de aspecten die we hierboven vernoemd hebben zijn we tot de conclusie gekomen dat deze 3 exchanges het beste zijn om crypto-opties op te verhandelen.

 1. Bybit
 2. OKX
 3. Deribit

1) Bybit

Bybit biedt samen met OKX de laagste transactiekosten op crypto opties aan in de markt. De opties die Bybit aanbiedt zijn allemaal beveiligd met USDC om extreme prijsschommelingen te voorkomen. Daarnaast is het een erg gebruiksvriendelijk platform en is er 24/7 support beschikbaar voor al jouw vragen of problemen.

Bybit is een van de snelst groeiende crypto opties trading platforms van 2023. Wel zijn ze nog bezig met de handelsregistraties in een aantal landen. Vandaar dat er momenteel een paar landen zijn waar je geen opties kunt handelen op Bybit. Dit zijn o.a. Australië, Denemarken, Finland, Engeland en de VS.

2) OKX

OKX is een andere cryptocurrency exchange die erg lijkt op Bybit. Hier heb je echter geen last van strikte geografische en verificatie-eisen heeft. Je kunt er vrij snel en eenvoudig beginnen met het handelen in crypto-opties handel. De transactiekosten zijn vergelijkbaar met die van Bybit. Je kunt er handelen in opties met een hefboom tot 100x. OKX is groter dan Bybit met een hogere liquiditeit.

3) Deribit

Waar Bybit en OKX zich naast crypto optie trading ook focussen op een breed scala van andere handelsoplossingen en functies, zoals crypto futures trading, grid bot trading en spot trading is Deribit volledig gefocust op crypto option trading.

Het platform staat bekend om het hebben van grote handelsvolumes voor Bitcoin en Ether. Vele institutionele beleggers handelen crypto-opties op Deribit. Omdat er verschillende uitoefenprijzen en expiratiedata beschikbaar zijn, kunnen beleggers strakke spreads creëren en gemakkelijk contracten vinden die bij hun handelsstrategieën passen.

Deribit is gevestigd in Amsterdam, dus worden hier Europese opties verhandelt. Dit betekent dat deze alleen uitgevoerd óp de expiratiedatum en worden altijd afgewikkeld in USD of Euro, in plaats van de onderliggende waarde zoals Bitcoin of Ether. Hoewel Deribit erg veel geavanceerde functies aanbiedt op het gebied van crypto optie trading heeft het wel hogere handelskosten.

Crypto Optie trading voorbeelden

Dit artikel wordt afgesloten met een crypto optiecontract rekenvoorbeeld, waarin je zelf kunt bepalen of het handelen in opties in de praktijk iets voor jou is.

Rekenvoorbeeld

Laten we het bitcoin call optie contract call erbij pakken genaamd: BTC-30NOV24-21000-C

Dit BTC-30NOV24-21000-C optie contract is dus een Bitcoin call optie die je het recht, maar niet de verplichting geeft om de betreffende onderliggende asset te kopen tegen $21000 op 30 november 2024.

Laten we aannemen dat de huidige prijs van bitcoin $19.000 is. Stel je koopt nu 5 opties voor een premie van 0,003 per contract. Met deze variabelen kost de premie per optie contract 0,003 Bitcoin tegen $21.000 = $63. De $63 wordt vervolgens vermenigvuldigd door 5 omdat je 5 contracten koopt. De totale premie die je betaald is dus 5 * $63 = $315,-

Elke optie geeft je in dit voorbeeld het recht om 0,1 Bitcoin te kopen tegen een prijs van $21.000, wat betekent dat we een halve Bitcoin (5 * 0,1) kunnen kopen tegen de uitoefenprijs op de expiratiedatum. 

 1. Stel op 30 november is de prijs van BTC op de vervaldatum $23.000. Dan kun je de optie uitoefenen en heb je (($23.000 – $21.000)*0,5) = $1.000 verdient. Je uiteindelijk nettowinst is dan $1.000 min de premie van $315 = $685,-.
 2. Stel op 30 november is de prijs van BTC op de vervaldatum $18.000. Dan is de uitoefenprijs hoger dan de huidige prijs van de onderliggende waarde. De optie is ‘out of the money’ en je oefent de optie dan niet uit. Je totale verlies is net zo groot als je totaal betaalde premie = -$315,-

Conclusie

Bij crypto optietrading speelt hefboomwerking een belangrijke rol wat ervoor kan zorgen dat je in korte termijn veel geld kunt winnen en verliezen. Daarnaast moet je altijd de expiratiedatum van de optiecontracten in de gaten houden. Er spelen dus degelijk significante risico’s bij het traden in crypto optie contracten.

Met dit artikel hopen wij jou op weg te hebben geholpen met het traden van crypto option contracts. Nu je weet waar je het beste crypto opties kunt verhandelen, wensen wij jou vooral veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
Scroll naar boven