Futures Contract trading
Uitleg, voor- & nadelen

Hier lees je over futures contracts en Futures trading. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen en wat de gevaren? In dit artikel proberen we je de basis van het traden met Futures uit te leggen zodat jij zelf kunt bepalen of het iets voor jou is!
Inhoudsopgave
Wat is een future contract?
Een future contract is een termijncontract waarbij 2 partijen een prijsafspraak maken en een specifieke datum in de toekomst van betalen vaststellen. Je stemt dus samen in om op een toekomstig tijdstip een asset te kopen tegen een vaste en vooraf afgesproken prijs.
Een future contract is een derivaat, wat betekent dat de waarde afhangt van de prijs van een onderliggend product. Een future kan namelijk betrekking hebben op volatiele assets zoals crypto, forex, obligaties, aandelen of grondstoffen.
Naarmate de tijd verstrijkt, verandert de prijs van het contract ten opzichte van de vaste prijs waartegen werd gehandeld. Dit prijsverschil levert winst of verlies op voor de handelaar. Elk contract wordt gecontroleerd door de broker of exchange die deze handel regelt.
Wanneer een future contract wordt aangegaan, hoeft de belegger niet het volledige bedrag voor een contract te betalen. Je betaald slechts een kleine vooruitbetaling en handelt dus altijd met leverage.
Futures worden vooral gebruikt om risico’s op grondstofprijsschommelingen af te dekken of om te profiteren van prijsbewegingen.
Wat is future trading?
Het handelen in futures-contracten wordt gedaan door allerlei soorten handelaren. Niet alleen door beleggers en speculanten, maar ook door bedrijven die de grondstof fysiek willen afnemen of leveren. Deze laatste groep worden ook wel hedgers genoemd. Hedgers zijn het soort handelaren die het fysieke product daadwerkelijk nodig hebben voor hun productie.
Olie is bijvoorbeeld een grondstof die veel in future contracten wordt verhandeld. Futures worden dan gebruikt om risico’s in prijsstijgingen in de toekomst af te dekken. Zij spreken immers af om de fysieke grondstof op een bepaald tijdstip in de toekomst geleverd te krijgen tegen een vooraf vastgestelde prijs.
Wij nemen aan dat jij geen hedger bent maar een zogeheten speculant. Speculanten zijn individuele handelaren die niet geïnteresseerd zijn in het kopen van het onderliggende fysieke product. Zij willen alleen maar profiteren van de prijsschommelingen en koersbewegingen. De futuresprijs stijgt namelijk wanneer de waarde van de onderliggende asset stijgt en daalt wanneer de waarde van het asset daalt.
Beginnen met future trading
Ondanks dat het misschien heel complex lijkt, is het relatief eenvoudig om te beginnen met de handel in futures als speculant. Je doet dit in 3 stappen:
- Open een rekening bij een broker of exchange die de markten ondersteunt waarin je wilt handelen.
- Vervolgens wordt er bij de meeste brokers gevraagd naar jouw identiteit en jouw ervaring als belegger. Bovendien wil deze een schatting van jouw inkomen en vermogen weten. Dit is verplicht en dit heeft de broker nodig om te bepalen hoeveel risico jij mag nemen, in termen van marge en posities.
- Daarna kun je vaak starten met een demo account of ‘paper trading’. Dit is erg waardevol om jou inzicht te geven in het traden met futures en de hefboomwerking. Stort pas geld op je account zodra je zelf zeker weet dat je klaar bent voor het echte werk.
Hefboomwerking in future trading
Bij future trading in derivaten hoef je niet het volledige bedrag voor een contract te betalen, er is slechts een kleine vooruitbetaling vereist. Het is een initiële marge van de totale waarde die nodig is om het contract tot stand te brengen. Deze wordt altijd in realtime vastgesteld door de broker of exchange.

CFD’s vs. Future Contracts
Futures contracten zijn termijncontracten met verplichtingen om een bepaalde activa te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs met een toekomstige vervaldatum. Alhoewel investeerders met CFD’s kunnen handelen in de prijsbewegingen van futures, zijn het zelf geen futures contracten. CFD’s hebben namelijk geen vervaldatum met vooraf vastgestelde prijzen, zoals Future Contracts dat wel hebben. CFD’s worden verhandeld zoals alle andere effecten met koop- en verkoopprijzen. Er bestaan vele platformen (zoals AvaTrade) waarop je CFD’s kunt verhandelen.
Futures vs. Option contracts
Future contracts hebben een verplichte vastgestelde (ver)koop datum. Bij optie contracten heb je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om het product tegen een vastgestelde prijs te kopen. Bovendien kun je dit bij opties op elk moment doen en niet alleen op de vervaldatum van het contract. Je kunt wel als houder van het future contract het gehele future contract verkopen, zodat je niet zelf meer de verplichting hebt om de activa te kopen.
De voordelen van Futures
- Een belangrijk voordeel van futures contracten is dat je aanzienlijke bedragen kunnen verhandelen in vergelijking met relatief kleine geïnvesteerd bedrag.
- Het biedt een manier voor speculanten om gemakkelijk te profiteren van prijsacties van onderliggende activa die je zelf niet hoeft aan te schaffen zoals olie of goud.
- Je kunt ook short gaan op posities zodat jij kunt profiteren als de koers van het onderliggende activa daalt.
De nadelen van Futures
De handel in futures gaat echter gepaard met hogere risico’s en is niet geschikt voor beginnende beleggers om meerdere redenen:
- Door de (relatief grote) hefboomwerking kun je in korte tijd veel geld verliezen.
- Kans op liquidatie
- Meer transactiekosten omdat je met leverage handelt
Conclusie
Future contracts zijn contracten waarbij je een prijs afspreekt waartegen jij de aandelen, grondstoffen of valuta’s in de toekomst zult gaan kopen. Dit is uniek in vergelijking met CFD’s omdat er een vervaldatum op de contracten zit en anders dan opties omdat je de verplichting hebt om de asset op de vastgestelde datum te kopen. In het artikel over crypto futures leer je dat op het gebied van crypto de vork iets anders in elkaar steekt.
Zoals je hebt kunnen lezen hangen er de nodige risico’s aan het traden met Futures. Dit komt omdat je altijd met leverage handelt. Je hoeft niet het volledige bedrag voor een contract vooraf te betalen, maar slechts een kleine vooruitbetaling. Dit zorgt er wel voor dat je in korte termijn veel geld kunt verliezen als jij niet goed weet waar je mee bezig bent!
Wees ervan bewust dat de meeste mensen geld verliezen door met futures te traden.