leverage trading: wat is dat precies?

Uitleg, voor- & nadelen en de gevaren

Wat is leverage trading

Hier lees je over leverage trading, oftewel handelen met hefboomwerking. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen en wat de gevaren? In dit artikel proberen we je de basis van het traden met leverage uit te leggen zodat jij zelf kunt bepalen of het iets voor jou is!

Wat is leverage trading?

Leverage trading is het investeren met een groter geldbedrag dan je werkelijke investering. Leverage trading wordt ook wel hefboom trading genoemd omdat je investering wordt vermenigvuldigd met een hefboom. Deze hefboom kun je zelf kiezen. Een hefboom van bijvoorbeeld 1:10 houdt in dat je handelt met €10.000 terwijl je slechts €1.000 hoeft in te leggen. Je kunt hierdoor op korte termijn flink profiteren van koersschommelingen. Als de koers namelijk 1% stijgt en je hefboom is 1:10 dan verdien jij met €1.000 inleg €100 in plaats van €10 als je zou handelen zonder hefboom. Dit klinkt natuurlijk erg gunstig als de koers stijgt, maar er zitten grote risico’s aan als de koers op dat moment hard daalt. De risico’s van het handelen met hefbomen of leverage trading worden later in dit artikel behandeld.

Hoe werkt leverage trading?

Leverage trading via een broker of exchange werkt als volgt:

 1. Registreer, verifieer en stort geld bij een broker (zoals AvaTrade)
 2. Jij legt een initieel bedrag in (margin) en kiest een hefboom getal (leverage ratio).
 3. De broker of exchange legt vervolgens het geld bij. Dit is niet hetzelfde als een lening. Je hoeft namelijk geen rente te betalen over het geleende geld. Wel betaal je transactiekosten.
 4. Vervolgens ben je zelf verantwoordelijk voor het sluiten van jouw positie. Al sluit jij niet op tijd jouw positie en de asset waarin je hebt geïnvesteerd daalt meer dan dat jouw onderpand (margin) waard is dan wordt je geliquideerd en ben jij jouw volledige inleg kwijt.

Margin vs. leverage trading

Margin is de hoeveelheid geld die je nodig hebt om jouw positie te openen, terwijl leverage het veelvoud is van dit bedrag. Als je wilt weten hoe je margin kunt berekenen, bereken dan de grootte van jouw beoogde positie en deel dit door de hefboom. Anders gezegd heb je met een margin van €1.000 en een leverage van 10 een positie grootte van €10.000.

In feite is dus het verschil tussen margin en leverage dat margin jouw eigen geld is en leverage is het geleende geld van de broker. Je hebt margin nodig om toegang te krijgen tot leverage.

Belangrijke termen van leverage trading

 • Margin: het bedrag dat jijzelf inlegt om te traden. Dit bedrag kun je volledig kwijt raken bij liquidatie. Margins worden gewoonlijk uitgedrukt als een percentage van de waarde van de positie.
 • Margin call: De waarde van de asset waarin je hebt geïnvesteerd is meer gedaald onder de margin waarde dan is toegestaan. De broker vraagt in een margin call om extra geld bij te storten zodat zij niet genoodzaakt zijn om je te liquideren. Doe je dit niet en je positie daalt nog verder dan wordt je geliquideerd.
 • Liquidatie: Jouw onderpand (margin) is niet meer genoeg waard om je volledige investering te ondersteunen. Je wordt geliquideerd en je bent je volledige investering kwijt
 • Geïnvesteerd kapitaal: het totale bedrag van de transactie.
 • Capital at risk: het bedrag op je rekening die potentieel risico loopt bij de trade.
 •  Stop-loss: om het risicokapitaal te beperken kan je stop-losses bepalen en toepassen. Dit zijn de door jou aangegeven prijsniveaus waarop een positie automatisch wordt verkocht om de verliezen te beperken.

Liquidatie: het risico van leverage trading

Zoals je net hebt kunnen lezen betekent leverage trading dat je investering groter is dan je initiële inleg. In zekere zin houdt dit dus in dat, als jij met leverage handelt, jij geld leent van een beurs of exchange en jij jouw inleg als onderpand beschikbaar stelt. Het hefboom ratio dat jij kiest, bepaalt hoe groot jouw korte termijn lening werkelijk is.

Het gevaar van het handelen met hefbomen is dat je geliquideerd kunt worden. Liquidatie betekent in de financiële wereld dat je jouw volledige investering kwijt bent. Dit gebeurt als jouw onderpand niet meer genoeg waard is om jouw investering te ondersteunen. Financiële liquidatie gebeurt vaker en sneller dan je denkt. Voordat je met het traden van hefbomen begint is het daarom heel belangrijk dat je bekend bent met dit begrip. 

We geven hieronder een voorbeeld om financial liquidation te illustreren:

Laten we weer een hefboom ratio van 1:10 aanhouden. Als je vervolgens €1.000 inlegt en de koerst stijgt met 10%, dan betekent dit dat jouw investering 100% meer waard is geworden en dat je dus €1.000 rijker bent geworden (€1.000 x (10 x 10% =100%).

Maar wat als de koers niet 10% stijgt maar 10% daalt? Dan betekent dit dat jouw investering 100% is gedaald en jouw volledig inleg is verdampt. Omdat jouw investering van €1.000 niet met meer dan 100% kan dalen betekent dit dat jouw positie wordt gesloten en jij je gehele inleg kwijt bent.

 • Een hefboom van 1:2 betekent dat je na een koersdaling van 50% wordt geliquideerd
 • Een hefboom van 1:5 betekent dat je na een koersdaling van 20% wordt geliquideerd
 • Een hefboom van 1:10 betekent dat je na een koersdaling van 10% wordt geliquideerd
 • Een hefboom van 1:20 betekent dat je na een koersdaling van 5% wordt geliquideerd
 • Een hefboom van 1:50 betekent dat je na een koersdaling van 2% wordt geliquideerd
 • Een hefboom van 1:100 betekent dat je na een koersdaling van 1% wordt geliquideerd

Zonder hefboom kun je niet geliquideerd worden omdat er geen geleend geld is verbonden aan jouw open positie.

leverage chart

De voordelen van leverage trading

 1. Hét grote voordeel van handelen met hefboom is dat je met een relatief klein geld bedrag op korte termijn grote winsten kunt behalen.
 2. Daarnaast kun je het ook zien als een risico vermindering omdat je tegen een relatief kleine investering met grote geldbedragen kunt handelen. Je kunt standaard namelijk maar 100% van je inleg verliezen, je winstpotentieel is echter oneindig. Mocht jij aan daytrading (daghandel) doen dan is het traden met hefbomen zeker iets om je verder in te verdiepen.
 3. Tot slot, is leverage trading erg geschikt om risico’s te hedgen. Zo kun je bijvoorbeeld het risico op een standaard spot transacties op korte termijn verminderen door er een leveraged future positie tegenover te zetten.

De nadelen van leverage trading

 1. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is de kans op liquidatie het grote nadeel van leverage traden. Dit is echter niet het enige nadeel.

 2. De hogere transactiekosten van leverage trading worden vaak onderschat. De fee die je betaald aan een beurs of exchange hangt namelijk altijd af van je investering. Wanneer je normaal bijvoorbeeld gewend bent om €1 transactie kosten te betalen bij het handelen van €1000. Kun je met leverage trading een transactie fee van €10 verwachten wanneer je handelt met €1000 en een hefboom van 1:10. Je positiegrootte is namelijk €10.000. Let op: bij sommige exchanges kunnen de transactiekosten nog hoger uitvallen omdat je immers geld leent tijdens het handelen met leverage.

 3. Tot slot is er nog het grote nadeel van de extra emotie die bij het traden met hefbomen komt kijken. Zoals je nu waarschijnlijk wel begrijpt kun je door middel van leverage op korte termijn erg veel verdienen en verliezen. Emotioneel kun je hierdoor erg onder druk komen te staan wat er vervolgens voor kan zorgen dat jij niet meer rationeel kunt handelen. Vooral beginnende traders kunnen moeilijk met de hoge stressniveaus van leverage trading omgaan en maken snel verkeerde handelsbeslissingen. Denk erom dat het traden met hefbomen niet voor iedereen is weggelegd.

Met welke assets kun je met leverage traden?

Het handelen met leverage kan worden toegepast op veel verschillende activa. Zo kan hefboomwerking worden gebruikt bij het handelen in aandelen via opties, termijncontracten (future contracts) en margeleningen.

In de valuta markt (forex) wordt ook erg veel gebruik gemaakt van de mogelijkheden van hefboomwerking.

Bovendien wordt anno 2024 het handelen in cryptocurrency steeds populairder. Er zijn de afgelopen jaren erg veel exchanges bij gekomen die het leverage traden van crypto mogelijk maken. Cryptocurrency is erg geschikt voor het handelen met leverage op de korte termijn door de grote fluctuaties.  

Contracts for difference (CFD’s) is een andere categorie die perfect geschikt is voor leverage trading. Een CFD is een populair type derivaat waarbij je afspreekt om het verschil te verrekenen tussen de actuele prijs van bijvoorbeeld aandelen, valuta’s of grondstoffen, en de prijs op het moment dat het contract wordt afgesloten in de toekomst. 
–> Lees hier meer over CFD trading

Tot slot kun je zelfs op de obligatiemarkt met hefbomen werken. Handelaren profiteren hier van het prijsverschil tussen twee obligaties waarvan de één een lagere kortetermijnrente heeft vergeleken met een obligatie die een hogere langetermijnrente heeft. 

Welk hefboom getal of leverage ratio moet ik kiezen?

Het kiezen van een geschikte hefboom of het juist leverage getal hangt af van jouw strategie en ervaring. In het algemeen geldt, hoe langer je van plan bent jouw positie open te houden, hoe lager de hefboom zal zijn. Dit helpt bijvoorbeeld tegen het liquidatie risico. Hefbomen van 2:1 t/m 10:1 zijn dan gebruikelijk.

Ben jij een daytrader of bezig met scalpen? Dan kun jij jouw hefboom verhogen. Bij het scalpen is het niet gek om hefbomen van 20:1 tot en met 100:1 in te zetten. Dit is echter alleen weggelegd voor ervaren traders! 

Leverage Trading man

Rekenvoorbeeld van traden met leverage

Dit artikel wordt afgesloten met een rekenvoorbeeld, waarin je zelf kunt bepalen over leverage trading iets voor jou is. In dit voorbeeld wordt het verschil tussen standaard trading en leverage trading vergeleken.

Hefboom met winst

Stel je koopt aan het begin van de dag 10 assets aan voor elk €100. Je totale investering is dus €1000.  Vervolgens stijgt de prijs van de activa aan het eind van de dag naar €110 en je besluit het te verkopen.

Zonder hefboom zou je nu wel (10 x €10) = €100 hebben verdiend! 

Met een hefboom van 10:1 zou je (10 x 10 x €10) = €1000 hebben verdiend.

Hefboom met verlies

Het kan echter ook anders lopen. Stel de asset stijgt niet met 10% zoals in bovenstaand rekenvoorbeeld, maar daalt met 10%.

Zonder hefboom zou je nu (10 x €10) = €100 hebben verloren! Je behoudt echter wel de asset en je kunt afwachten tot de asset misschien de volgende dag wel stijgt en hem dan met winst verkopen. 

Met een hefboom van 10:1 zou je (10 x 10 x €10) = €1000 hebben verloren! Dit betekent dat jouw verlies bedrag jouw gehele onderpand vertegenwoordigd. Je wordt geliquideerd, jouw positie wordt door de broker gesloten en je bent jouw gehele investering kwijt. 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen hangen er de nodige risico’s aan het traden met leverage. Hefboomwerking zorgt ervoor dat je in korte termijn veel geld kunt verdienen en verliezen. Met dit artikel hopen wij jou inzicht te hebben gegeven in de werking van het traden met hefbomen. 

Houd rekening met het feit dat meer dan driekwart van de mensen geld verliest door het handelen met leverage. Je moet overwegen of je het kunt veroorloven om hoge risico’s te nemen en jouw geld te verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
Scroll naar boven